Екологічний стік як рівновага потреби у воді між людьми і екосистемою

📌Регулювання стоку та надмірний забір води стали найважливішими факторами погіршення стану річок та втрати біорізноманіття. Людська діяльність виснажує річкові екосистеми! Зокрема, річки, що протікають уздовж великих міст, промислових зон чи сільськогосподарської місцевості мають так званий “стресовий потік” — занадто багато води з них вилучають для потреб людини, залишаючи обмежену кількість водних ресурсів екосистемі та громадам, розташованим нижче за течією.

‼Питання нерівномірного розподілу водних ресурсів стає особливо гострим у часи екстремальних гідрометеорологічних явищ, таких як повені, посухи, а також на транскордонних річках, де виникають конфлікти за доступ до води. Відновити режим річок до їхнього природного стану сьогодні практично неможливо. Ключем до вирішення цих проблем може стати концепція екологічного стоку.

Що таке екологічний стік❓

➡️Екологічний стік — це водний режим, який необхідно відтворити для підтримки функціонування річкової екосистеми і забезпечення її доброго стану.

➡️Цей режим ґрунтується на визначенні обсягів та розподілу води, необхідних для підтримки здоров’я річкової екосистеми та задоволення потреб людини.

➡️Встановлення екологічного стоку дає можливість відтворити закономірності природного режиму річки з метою раціонального управління водними ресурсами, зокрема дотримання балансу між потребами суспільства та довкілля.

Інформація надана Всесвітнім фондом природи Україна (WWF-Україна) для покращення обізнаності населення у сфері охорони довкілля.

Відео: https://youtu.be/BzfZqCSH_e4?feature=shared