Вплив воєнних дій на морські екосистеми України. Проблеми та перспективи досліджень

🔰🆕30.05.2024 відбувся круглий стіл організований Державною установою «Інститут морської біології НАН України» на тему «Вплив воєнних дій на морські екосистеми України. Проблеми та перспективи досліджень»

➡В обговоренні питань розвитку морських досліджень в Україні в умовах воєнного та післявоєнного стану прийняв участь заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації – Дмитро Савалюк.

🔰Морські екосистеми українського сектору Чорного моря знаходяться під значним тиском різних типів антропогенної діяльності, яка істотно впливає на екологічній стан. Вторгнення рф та розгортання повномасштабних воєнних дій на території України та акваторії національного шельфу призвели до виникнення низки нових чинників впливу на морські екосистеми України, які викликають критичні реакції біологічного компоненту та зміну екологічного статусу екосистем, так з 24.02.2022 року зафіксовано 10 випадків обстрілів морських суден, 11 обстрілів мостів та велика кількість вибухів морських мін та ракет. Ключовою екологічною проблемою для Чорного моря під час війни стала одна з найбільш масштабних екологічних катастроф ХХІ століття – підрив греблі Каховського водосховища.

В рамках круглого столу в питаннях, відповідях та діалозі були обговорені основні впливи воєнних дій на морські екосистеми, особливості забруднення морських вод, загрози для китоподібних та інші питання.