Обговорення актуальних питань Одещини

15 серпня 2024 року з робочим візитом до Одещини завітав Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Робоча нарада відбувалась за участі начальника Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, керівників Державного агентства лісових ресурсів України і Державної екологічної інспекції України, Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) та директора Департаменту екології та природних ресурсів Ірини Шатохіної.

Головними темами зустрічі були питання забезпечення питним водопостачанням півдня Одеської області, заготівлі дров на осінньо-зимовий період, збитків довкіллю внаслідок військових дій та відходів від руйнувань.

Головне серед піднятих питань:

Водозабезпечення. Одещина є одним з найпроблемніших регіонів, що потребує альтернативних джерел постачання питної води населенню. При цьому, південь Одеської області є найменш забезпечений питним водопостачанням. Ключове зараз – схвалення урядової програми водозабезпечення прифронтових територій та прийняття в її межах рішень щодо Одеської області.

Ліси. У 2024 році філії «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України» на території Одеської області передано у постійне користування 10 955 га самозалісених земельних ділянок, що є найвищим показником по Україні.

Паливна деревина. У 2024 році реалізовано понад 15 тис. кубометрів дров. Для реалізації дров населенню в області створено 38 майданчиків. Дрова можна придбати як в онлайн-магазині “ДроваЄ” з доставкою, так і офлайн в лісових господарствах Одещини.

Збитки довкіллю від війни. Лише на Одещині зафіксовано майже 300 випадків шкоди довкіллю на понад 45 млрд грн. Накопичено майже 22 тисячі тонн відходів руйнації. Триває робота над комплексним рішенням їх зберігання.