Пришвидшуємо оформлення земель постійного користування лісового фонду.

У постійному користуванні підприємств Державне агентство лісових ресурсів України понад 7,5 млн га земель. Лише на 60% оформлені речові права.

Процес тривав роками, все відбувалося дуже повільно. За 2019 рік оформлено 19 тис. га, у 2020 році — 104 тис. га. Такими темпами земельне питання не вирішити і за тридцять років.

Тому в 2021 році ми значно пришвидшили цей процес. Темпи зросили майже в чотири рази. За підсумками року, наші підприємства оформили речові права на 374 тис. га. Але і це є недостатнім. У 2022 році планували збільшити показник принаймні в декілька разів, щоб завершити процес у найближчий рік — максимум два.

Чому так важливо навести лад з правовстановлюючими документами на землю? Якщо ділянка не оформлена належним чином, завжди є ризик, що хтось «дуже спритний» спробує зазіхнути на державну власність. Таких випадків досить багато – шахрайським чином відрізають «шматочки» лісів, оформлюють на себе, користуючись безладом у документах.

На даний час вже укладено договори на оформлення права постійного користування земельними ділянками на загальну площу 1437 тис. га. Це майже половина всіх земельних ділянок, на які ще немає правовстановлюючих документів.

На жаль, війна внесла суттєві корективи. Певний час процес реєстрації був зупинений суто технічно. Проте сьогодні немає перешкод для отримання речових прав. Воєнний стан не заважає справі. У підприємств є і кошти, і технічні можливості. Все залежить лише від ефективності роботи того чи іншого керівника.

Ситуація з оформленням правовстановлюючих документів на землю дуже різниться в залежності від регіону. На Хмельниччині, Вінниччині, Черкащині, Рівненщині майже на всі земельні ділянки отримані речові права. Інші ресурсні регіони — Тернопільщина, Закарпаття, Івано-Франківщина, Київщина — з документами лише приблизно третина ділянок! Харківщина — трохи більше одного (!) відсотку. Отже, результат не пов’язаний лише з прибутковістю та наявністю коштів у підприємств. Вочевидь у деяких регіонах керівництво держпідприємств та обласних управлінь банально недопрацьовує.

За підсумками останньої колегії вирішили: прискорити оформлення та реєстрацію речових прав постійного користування на земельні ділянки в регіонах, де значний відсоток землі ще не оформлений. Темпи реєстрації — один з ключових показників ефективності роботи керівника!

Особлива увага до земельних ділянок державної власності лісогосподарського призначення, які знаходяться в межах населених пунктів. Якщо відомості про них відсутні у Державному земельному кадастрі — це ризик того, що частина ділянки може несподівано опинитися у власності когось іншого.

Усі випадки, якщо наша земельна ділянка вилучена, або з незрозумілих причин змінено її цільове призначення, або ділянка незаконно потрапила у користування третім особам, обов’язково повинні направлятися на розгляд до правоохоронних органів. Також підприємство може звертатися з відповідним позовом до суду, з обов’язковим інформуванням Держлісагентства. Жоден випадок шахрайства не повинен залишатися без відповідного реагування!