Не дивлячись на нестабільний зв’язок, продовжуємо працювати. Бо ворогу не зламати нашу країну і не забрати у неї найцінніше – прагнення розвиватись і рухатись вперед з усім цивілізованим світом.

Сьогодні під час Національного форуму, який проводить Всеукраїнська екологічна ліга / All-Ukrainian Environmental League, обговорили шляхи вирішення проблем з відходами в нашій країні. Наголосив, що це питання не вчорашнього порядку денного і не далекого майбутнього. Це те, що актуально і потрібно Україні вже сьогодні.

Адже зараз на нашій землі відходи руйнації вже мають масштаби, яких на Європейському континенті не існувало з часів Другої світової війни. Крім того, Україна швидкими темпами рухається до Європейської родини. Щоб стати повноправним членом Євросоюзу, нам потрібно впровадити такі ж стандарти якості життя, як у ЄС. По-третє, ми вже повинні дбати про майбутнє. Точкою відліку тут є не повернення в стан до 24 лютого. А досягнення значно більших результатів.

Рамковий євроінтеграційний Закон “Про управління відходами” вже прийнято. Щоб привести всі його положення в дію наразі наша команда працює за чотирма основними напрямками. Це розробка:

  • секторального законодавства;
  • законодавства для впровадження розширеної відповідальності виробника;
  • економічних інструментів для залучення інвестицій та будівництва сміттєпереробної інфраструктури по всій країні;
  • посилення відповідальності всіх учасників сфери.

Загалом, маємо розробити 12 законопроєктів, 11 проєктів постанов Уряду, 7 наказів Міністерства. І це без врахування нормативного базису, який потрібен, щоб привести в дію секторальне законодавство у цій сфері.

Крім того, є бачення, що в основі цієї реформи, як і будь-якої іншої, має лежати диджиталізація процесів. Це стосується як комунікації між державою, органами місцевої влади та всіма учасниками ринку. Так і власне системи контролю. Саме тому одне з важливих завдань – створити інформаційну систему управління відходами в Україні.

Ще один важливий євроінтеграційний крок на порядку денному – це обмеження обігу в Україні одноразових пластикових виробів. Нам потрібно імплементувати відповідну Директиву ЄС 2019 року (2019/904). Основна мета – не просто заборонити такі вироби в нашій країні, а донести людям, зробити повсякденною звичкою використання альтернативних багаторазових речей. Бо це менше шкодить довкіллю, бо це наше сьогодні й наше майбутнє. І ми вже працюємо в цьому напрямку.