На полях #СОР15 з біорізноманіття розпочинаємо підготовку до головної кліматичної конференції-2023 #COP28

Проведення наступного саміту беруть на себе Об’єднані Арабські Емірати. Вчора про це поспілкувалися з Міністеркою з питань зміни клімату та навколишнього середовища ОАЕ Mariam bint Mohammed Almheiri. Говорили про кліматичну кризу, збереження довкілля та важливість природних екосистем для життя людини.

Від пані Маріам Альмхейрі почув, що #СОР28 стане унікальним, не схожим на всі попередні кліматичні конференції – і не маю сумніву, що в цієї країни вистачить сил організувати саме в такому дусі. Мало хто розглядає ОАЕ з точки зору біорізноманіття та розвинутих екосистем, але цій країні й справді вдалося побудувати у себе місто-сад, незважаючи на кліматичні умови.

Розповів колезі, що цього року Кліматична конференція #СОР27 для України була знаковою. І не лише через повномасштабну війну росії проти нашої держави. Цього року Україна вперше мала свій павільйон – наш “острівок незламності” серед незліченної кількості павільйонів інших країн. Це стало реальністю завдяки підтримці ЄС, Німеччини та низки партнерів. Для нашої країни важливо взяти участь і в наступному COP. Маю надію, у 2023 році ми будемо акцентувати вже не на збитках російського вторгнення, а на успішному подоланні наслідків війни для довкілля.

Ще ми обговорили більш екологічні технології для відходів видобувної промисловості. Для України важливо змінити підходи в управлінні цим видом відходів. Адже вони для нашої держави є набагато більшою проблемою, ніж побутові. І тут для України дуже цінним стануть технології ОАЕ. Сподіваюся на продовження нашого діалогу з ОАЕ і на те, що вже скоро наша реформа управіння відходами матиме ще одну історію успіху.