Як розвивати рекреаційний потенціал природоохоронних територій? Ця сфера занадто довго переживала занепад. Однак у відновленій Україні старі правила працювати не можуть і не повинні.

Про це говорили із колективом Національний природний парк “Пирятинський” на Полтавщині.

Нацпарк ”Пирятинський” зовсім невеликий за площею, але має велику цінність, адже входить до Смарагдової мережі України. Тут унікальна флора й фауна, добре розвинена мережа туристичних шляхів. У 2016 році він став модельним об’єктом з розробки механізмів адаптації української природоохоронної галузі до системи управління територіями Смарагдової Мережі Європи в рамках проєкту ”Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища”. Однак впевнений, парк має ставити ще більш амбітні цілі та рухатися до них.

Україна має що показати світу, у нас багато унікальних природних перлин та неабиякий потенціал. Для потрібно змінювати підходи у менеджменті як на рівні кожного окремого парку, так і на рівні держави.

Ми в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вже працюємо над створенням Агенції заповідної справи, яка допомагатиме нашим природоохоронним установам з менеджментом. Це потрібно і для збереження територій, і для їх розвитку. Бо маємо будувати нову Україну, ще кращу ніж до війни, у всіх її сферах, у тому числі і природоохоронній.