Сьогодні відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого, в день заснування Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів у 1971 році в м. Рамсар (Іран), відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

В Україні – 50 водно-болотних угідь міжнародного значення. Серед них 8 знаходяться в Одеській області: «Озеро Кугурлуй», «Озеро Картал», «Кілійське гирло», «Озеро Сасик», «Система озера Шагани-Алібей-Бурнас», «Межиріччя Дністра Турунчука», «Північна частина Дністровського лиману», «Тилігульський лиман».

Сьогодні в умовах широкомасштабної війни, яку розпочала росія в Україні, надзвичайно актуальним постало питання їх збереження.
12 листопада 2022 року на 14-й конференції сторін Рамсарської Конвенції про водно-болотні угіддя за ініціативи України та 35 держав-співавторів схвалено резолюцію «Відповідь Рамсарської конвенції на надзвичайну ситуацію в екологічній сфері України, пов’язану з руйнуванням водно-болотних угідь міжнародного значення внаслідок російської агресії».

У тексті рішення визнаються негативні наслідки збройної агресії рф для навколишнього природного середовища України, в тому числі руйнація 16-ти рамсарських об’єктів та подальша загроза 15-ти водно-болотним угіддям, зокрема на територіях під тимчасовим російським контролем.
Ініційованим Україною проєкт резолюції був схвалений 50-ма державами-учасницями при семи, які проголосували проти. Слід зазначити, що Рамсарська Конвенція є переважно консенсусним органом, за 50-річну історію якого держави-учасниці голосували лише двічі. Зазначена резолюція стала також першим рішенням міжнародного природоохоронного органу з реагування га загрози екологічній ситуації України через російську агресію.

Збереження водно-болотних угідь – це не тільки очищення та постачання прісної води, а й природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідками. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послабляють посухи. В межах торфовищ зберігається -30% наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

На жаль, бойові дії продовжують завдавати колосальної шкоди екосистемам. Порахувати всі збитки ми зможемо тільки після закінчення війни, а наразі моторошно навіть уявити всі наслідки перебування на нашій території окупантів.

Для майбутнього людства та планети ми маємо усвідомити важливість припинення руйнування водно-болотних угідь. Маємо вже зараз почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.