Трелювання деревини за допомогою коней

ДП “Ліси України”

Трелювання деревини за допомогою коней — традиційний метод, який здавна використовується мешканцями гірських населених пунктів для заготівлі лісу.

Найчастіше коней використовують для лісозаготівлі у важкодоступних місцях та ділянках, де економічно недоцільно застосовувати важку техніку.

Великою перевагою кінного трелювання деревини є також висока екологічність (відсутні шкідливі викиди в атмосферу, проливи мастил, шумове забруднення тощо, які є характерні для роботи техніки) та значний рівень збереження довкілля (порівняно мале навантаження на ґрунт, слабкий розвиток ерозійних процесів, високий відсоток збереження підросту і рослинності, прийнятний природний рівень шуму).

Спосіб заготівлі деревини кіньми властивий гірським районам Закарпаття та Франківщини.

Філія «Ясінянське лісомисливське господарство»

У лісництвах лісового господарства працюють 5 бригад, у роботі яких залучено 10 коней. За допомогою кінного трелювання розробляються вибіркові та суцільно-санітарні рубки. У середньому за місяць одна кінна бригада заготовляє 150-180 кубаметрів деревини. У процесі лісозаготівлі кінним трелюванням весь комплекс лісозаготівельних робіт відбувається одночасно, тобто паралельно із заготівлею деревини робітниками здійснюється очистка місць рубки від поруб очних решток.

Філія «Верховинське лісове господарство» методом кінного трелювання заготовляє біля 20% деревини, філія «Осмолодське лісове господарство» – 15%, Вигодське лісове господарство – 10%.

Кіньми можна трелювати деревину з важкодоступних місць. При цьому зменшується навантаження на грунт і підріст, який залишається після заготівлі. Одночасно собівартість лісозаготівель з використанням коней зменшується на 30-40%, оскільки основна складова тракторного трелювання – запчастини, паливно-мастильні матеріали.

Протягом дня бригада з 2-3 чоловік при трелюванні кіньми може стягнути за день до 15 кубометрів деревини. Для трелювальника куб деревини коштує приблизно від 120 до 170 грн.