Заготівля лісу: чи є привід хвилюватися?

В кінці минулого року дехто з екологів бив на сполох. Чи не призведе рекордне збільшення заготівлі дров до знищення українських лісів?

Нарешті опалювальний сезон позаду, є можливість перевірити, чи справдились апокаліптичні прогнози.

Сумарно було відвантажено 3,3 млн кубометрів дров. Ми повністю задовільнили потреби, населення, соціальної сфері та військових. Але це менше, ніж планувалось на початку осені минулого року.

Загальна заготівля деревини у минулому році порівняно з 2021 роком обсяги навіть зменшилась.

Причини очевидні. Зупинилась будівництво в середині країни, закрились можливості для експорту пиломатеріалів. Потреби військової сфери не перекрили падіння попиту з боку переробників.

Отже, причин для хвилювання не має. Лісівники навіть не освоюють затверджені Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України ліміти на заготівлю деревини. Не має сенсу заготовляти деревину і дивитись, як вона гниє на складах. В лісах України щорічно приростає близько 35 млн кубометрів деревини, сьогодні заготовлюється менше половини. Для порівняння, використання щорічного приросту деревини у Швеції становить 95 %, Австрії – 87 %, Фінляндії – 81 %

Не відбулось і спрощення погоджувальних процедур, що нібито могли призвести до завданню шкоди лісам. Процедури стають більш прозорими та відкритими, а вимоги та рівень контролю лише підвищуються.

🔗Які насправді є загрози? Написав про це у блозі