Як у гірських лісах Буковини покращують товарність деревини і забезпечують природне поновлення лісу?

ДП “Ліси України”

Роблять це завдяки системі рівномірно-поступових рубок. Це заходи, під час яких передбачається заготівля деревостану за кілька прийомів.

Проводять їх шляхом поступового рівномірного зріджування і вирубування протягом не більш як 20 років. І що важливо, поєднуюючи зі сприянням природному поновленню.

Такі рубки здійснюють у деревостанах з повнотою 0,6 і більше. Переважно на пологих, спадистих схилах зі стійкими і середньостійкими ґрунтами.

У філії «Берегометське лісомисливське господарство» розповідають про технологію: «Ми проводимо заготівлю стиглого деревостану в два прийоми. Перший включає підготовчий, засівний, освітлювальний. Другий – остаточний або очисний прийом, але лише за наявності достатньої кількості природного поновлення».

Важливий нюанс: у горах проведення кінцевого прийому поступових рубок в букових лісах з 1 травня по 30 вересня забороняється.

Для успішного виконання рівномірно-поступових рубок особливу увагу приділяють системі трелювальних доріг. Як правило їх нарізують впоперек схилу, щоб не допустити ерозію ґрунту.

У гірській місцевості площа лісосіки не повинна перевищувати у категоріях лісів з особливим режимом лісокористування 3 гектарів, в експлуатаційних лісах — 5 гектарів.

У процесі рубок забезпечується не тільки поступова вибірка цінних дерев, які залишають і в кінцевому результаті отримують з них високоякісну деревину, але й надійне поновлення лісу.