Опрацьовуємо перекладені висновки Найкращих доступних технологій та методів управління для виробництва чавуну та сталі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Відповідна Робоча група, створена при Міндовкіллі, вже провела своє перше засідання.

Представники державних органів, бізнесу, громадськості, науковці та експерти спільно працюють над текстом перекладеного документу. Він буде затверджений в Україні після запуску реформи зменшення та контролю промислового забруднення. А отже на його основі підприємства, що займаються виробництвом чавуну та сталі, отримуватимуть інтегровані довкільні дозволи.

Відтак для того, щоб уникнути неоднозначного тлумачення термінів та понять після затвердження висновків НДТМ, важливо саме зараз обговорити і опрацювати на експертному рівні переклади. Адже нові норми, які впроваджуємо, мають бути дієвими та не створювати правових колізій.

Нагадаємо, всього в Європейському Союзі діє 34 довідкових референтних документи з НДТМ (BREFs). 10 з них вже перекладено на українську мову за підтримки Проекту «Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) для України», що виконується GIZ за дорученням Федерального міністерства охорони навколишнього середовища, природи і ядерної безпеки Німеччини.

BREF містить висновки НДТМ та загальну інформацію про перелік технологій, технологічних процесів, які є найбільш ефективними з точки зору захисту довкілля з урахуванням особливостей кожного сектору промисловості та економічної доцільності їх впровадження.

У Висновках НДТМ визначаються найкращі доступні технології та методи управління, а також нормативи гранично допустимих викидів, вимоги до їх моніторингу, заходи з енерго- та ресурсоефективності тощо.

У складі BREF саме висновки НДТМ затверджуються Європейською Комісією та є обов’язковими до виконання. На їх основі встановлюються умови інтегрованих дозволів, які видаються підприємствам у Європі. Це чітко визначено 75-ю Директивою ЄС про промислові викиди. І саме положення цієї Директиви мають бути імплементовані в Україні для виконання зобов’язань за Угодою про Асоціацію з ЄС.

Для України запуск реформи дозволить швидко за сучасними технологіями відбудувати зруйновані росією промислові об’єкти, поставити економіку на “повоєнні рейки”, залучити для цього міжнародні інвестиції та вивести національну продукцію на світові ринки. При цьому, буде запроваджено інструменти контролю та зменшення негативного впливу на довкілля, для відновлення якого після війни державі знадобиться докласти значних зусиль.