5 цікавих фактів про лісотерапію

ДП “Ліси України”

1. Зменшення психологічної втоми і зниження стресу. Дослідження, опубліковане в Journal of Environmental Psychology, показує, що завдяки проведеному у лісі часу відновлюється психологічна енергія, що дає вторинний стимул мозку. Також заняття у лісі зменшують кров’яний тиск, рівень гормону стресу кортизолу та адреналіну. Це допомагає заспокоїтись.

2. Збільшення креативності. Екопсихологи дослідили, що споглядання м’якої, природної краси дозволяє мозку відновлюватись. Природа також дає свіжий підхід до проблем. На природі мозок більш відкритий до мрій, що покращує креативність.

3. Підвищення відчуття щастя. Journal of Affective Disorders опублікував аналіз, який показує, що зелене природне середовище покращує настрій та самооцінку, а це важливий елемент для особистого щастя.

4. Покращення імунітету. Коли людина у вихорі фітонцидів, які виділяють дерева, це покращує імунну систему загалом, допомагає боротися з кашлем, застудою та грипом.

5. Розширення вправ та здоров’я серця. Дослідження показує, що три милі на біговій доріжці спалять стільки ж калорій, скільки прогулянка у лісі на таку ж відстань.

У лісовому повітрі міститься понад 200 летких біологічно активних речовин. Ці речовини впливають як на фізичний, так і на емоційний стан: підвищують працездатність, покращують розумову активність. Після прогулянки в лісі нормалізується частота пульсу, поліпшується вентиляція легенів, підвищується вміст гемоглобіну в крові та стійкість організму до інфекцій.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану та пожежонебезпечного періоду відвідування лісу заборонено. Проте ми радимо відпочивати в наших лісових рекреаційних пунктах. Там безпечно та безкоштовно 🫶🏻