Унікальний куточок посеред лісу Буковини: Гірське Око

ДП “Ліси України”

Це озеро природного походження, що є гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення. Опікуюються ним лісівники Черемошського лісництва Путильської філії.

Озеро утворилося близько 300 тисяч років тому. Не буде перебільшенням сказати, що “око” – бездонне, бо справжньої його глибини не знає ніхто. Водолази не можуть спуститись на дно через численні затоплені дерева. Але існує припущення, що максимальна глибина озера — 6 м.

Озеро лежить на висоті близько 1000 м над рівнем моря. Вода у Гірському Оці холодна навіть у спекотне літо – рідко прогрівається вище 12–14 градусів. Зате взимку окремі ділянки озера не замерзають через теплі потічки.

Населяють приозерну територію лісові птахи, лисиці, глухарі, куниці, саламандри. Можна знайти сліди козуль, оленів, кабанів. У прибережній прозорій воді плавають тритони. Вони, до речі, є природним індикатором здоров’я водойми. Надра озера населяють форелі, коропи, карасі.

Сюди часто приїжджають туристи. Людей вабить напрочуд чисте гірське повітря та джерельна вода. Тож лісівники зробили усе, аби відпочинок був безпечним та комфортним.

Поруч з озером збудовано альтанки та столики з лавами. Облаштовано місця для вогнища. А ще лісівники відбудували колибу. У ній можна навіть переночувати.