До уваги органів місцевого самоврядування та місцевих органів влади: РЕФОРМА СТАРТУВАЛА – вступив в дію Закон України «Про управління відходами».

9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами». Цей документ запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства ЄС.

Закон України «Про управління відходами», це той фундамент, на якому будуватиметься реформа. Ним передбачено наступні зміни в управлінні відходами: нова дієва дозвільна система, децентралізація управління відходами, багаторівневе планування, розбудова інфраструктури.

Серед іншого, Законом передбачено:

– запровадження в національне законодавство основоположних принципів та положень європейського законодавства у сфері управління відходами, зокрема, запровадження ієрархії управління відходами та основних вимог до розширеної відповідальності виробника, введення системи довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

– встановлення порядку збирання, вивезення та оброблення муніципальних відходів, забезпечити впровадження їх роздільного збирання та рециклінгу;

– встановлено вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу;

– впровадження інформаційної системи управління відходами, яка надасть змогу значно спростити систему обліку та звітності, подання декларацій та здійснення дозвільних процедур у сфері управління відходами;

– запровадження підсистеми відкритих реєстрів, що забезпечить доступ до інформації утворювачів та інших володільців відходів, громадськості;

– посилення контролю за збиранням та обробленням небезпечних відходів шляхом посилення вимог до ліцензування такої діяльності.

Крім того, Законом урегульовано питання розділення повноважень між міністерствами, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади.

Відтепер встановлено належне регулювання ринку  відходів, прописані чіткі правила співпраці органів місцевого самоврядування, інвесторів, переробних підприємств, виробників продукції та товарів, що дозволяють надавати якісні та доступні послуги у сфері управління відходами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 липня 2023 р. № 695  затверджено «Порядок здійснення контролю за виконанням інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами, згідно з вимогами якого контроль за виконанням інвестиційних програм суб’єктів господарювання здійснюватиметься виконавчими органами сільських, селищних, міських рад».

Також розширенні повноваження та обов’язки органів місцевого самоврядування щодо розроблення, затвердження та впровадження місцевих планів управління відходами.

Місцевий план управління відходами – це програмний документ, що містить комплекс взаємопов’язаних завдань і заходів, узгоджених за строками та ресурсним забезпеченням з усіма задіяними виконавцями, спрямований на забезпечення сталого управління відходами в населених пунктах в межах територіальної громади, в якому буде визначено:

– розміщення на території відповідних територіальних громад об’єктів оброблення відходів;

 – організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення, визначення у встановленому порядку суб’єктів господарювання, які здійснюють збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів;

– визначення адміністратора послуги з управління побутовими відходами;

– запровадження роздільного збирання побутових відходів та забезпечення виконання цільових показників щодо підготовки для повторного використання та рециклінгу побутових відходів;

– організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів;

– забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів;

– передача відходів, власник яких не встановлений, суб’єктам господарювання у сфері управління відходами для їх оброблення;

– визначення одиниці вимірювання обсягу наданої послуги з управління побутовими відходами;

– затвердження норм надання послуги з управління побутовими відходами;

– встановлення тарифів на послугу з управління побутовими відходами, а також тарифів на збирання, перевезення, відновлення, видалення побутових відходів окремо за видами побутових відходів (змішані, великогабаритні, ремонтні, небезпечні);

– укладення договорів з організаціями розширеної відповідальності виробників щодо запровадження приймання та роздільного збирання видів побутових відходів, на які поширюється розширена відповідальність виробника.

Реформа є відповіддю  на суспільний запит щодо формування належної системи управління відходами, та має стати для України шляхом вступу до Європейського Союзу.