До уваги громадськості!

458,375 тонн токсичних заборонених та непридатних до використання пестицидів зберігаються на території Одеської області, у деяких випадках під відкритим небом у мішках, контейнерах або взагалі насипом. Більшість складів, на яких зберігаються пестициди, перебувають у незадовільному стані, доступ до складів вільний, відсутня охорона, огородження, двері і вікна, а в деяких випадках і дах. Такий небезпечний спадок мешканці Одеської області отримали з минулого століття від колишніх аграрних підприємств.

У 2021 році з території області були вивезені на утилізацію 52,157 тонни непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.

В продовження започаткованих заходів, Регіональною комплексною програмою з охорони довкілля Одеської області на 2023 рік заплановане ліквідувати найбільше місце зберігання непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, що розташовані на території Одеського району (колишнього Біляївського), загальним обсягом – 147 тонн.

Потреба у реалізації заходу обумовлена незворотними наслідками у разі настання надзвичайного стану, пов’язаного із можливим протіканням заборонених та непридатних до використання пестицидів на території населених пунктів і у води Хаджибейського лиману, що миттєво вплине на стан здоров’я мешканців населених пунктів, розташованих у тому числі на узбережжі лиману, а також до незворотних наслідків компонентам навколишнього середовища.

Пестициди, потрапляючи в організм людини, викликають функціональні зміни центральної й периферичної нервової системи, захворювання органів травлення і серцево-судинної системи, а гостре отруєння пестицидами може призвести до смерті від зупинки дихання.

У цей час в групу ризику може потрапити кожний, незалежно від займаного положення в суспільстві й умов життя.

Напад агресора російської федерації що супроводжується останнім часом активними обстрілами Одеського регіону, обумовлюють гостру потребу у впровадженні ліквідації токсичних заборонених та непридатних до використання пестицидів з території Одеської області. Кількість загроз під час війни зросла в рази. Зокрема, додались нові виклики імовірності забруднення довкілля, що в свою чергу спричиняє ризики впливу на здоров’я населення.

Враховуючи вищезазначене, Одеський регіон потребує найшвидшого звільнення території від відходів виробництва, одержання і застосування біоцидів та фітофармацевтичних препаратів, включно з відходами пестицидів та гербіцидів, які не відповідають стандартам, мають прострочений термін придатності чи не придатні для використання за призначенням шляхом виконання заходу природоохоронної програми.