Лісова галузь змогла адаптуватися до реалій воєнного часу

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Лісова галузь змогла адаптуватися до реалій воєнного часу. Про це свідчать і останні економічні показники. Однак, щоб підтримати економіку, нам потрібно вже зараз зробити наступні системні кроки та реалізувати низку комплексних рішень.

Завдяки зусиллям Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Державне агентство лісових ресурсів України ми домоглися, щоб росію і білорусь виключили із FSC-сертифікації. Для України, це шанс заповнити їх нішу та якомога ширше увійти на європейські ринки з українською обробленою деревиною, отримати прибуток, який сьогодні необхідний нашій державі.

Питань, які потрібно вирішити і розвивати у секторі лісового господарства сьогодні достатньо. Тож синхронізували спільні дії з головою Держлісагентства Юрій Болоховець. Сформували подальші плани роботи галузі у воєнний та післявоєнний період.

Серед основних завдань, які поставлені очільнику Держлісагентства:

  • Переглянути якісні показники кадрової політики. Вважаю, що рівень кваліфікації керівників лісгоспів та потенціал регіону мають бути синхронні. Щоб галузь показувала якісні та безпрецедентні результати щороку.
  • Продовжити забезпечувати виконання програми Президента України «Зелена країна». Попри воєнний, стан показники створення нових лісів мають бути виконані. У 2022 році плануємо висадити не менше, ніж 190 – 200 млн деревних рослин, 100 млн з яких вже висаджені під час весняної кампанії.
  • Продовжити формування прозорого ринку деревини. Потрібно у максимально стислі терміни забезпечити 100% реалізації заготовленої продукції через відповідні майданчики, без укладання прямих контрактів, на прозорих умовах і з відповідним контролем класу тієї деревини, яка продається.
  • Вирішити проблеми незаконних і самовільних рубок. Маю чітке розуміння, що завдяки повній цифровізації процесів та максимальному спрощенню оформлення документів через електронні сервіси явище незаконних рубок найближчим часом зникне в Україні. Щодо питання самовільних рубок, поставив очільнику Держлісагентства пріоритетне завдання – підготувати об’єктивну статистику таких рубок та план дієвих заходів боротьби з ними.
  • Забезпечити стабільні економічні показники діяльності лісової галузі. Попри воєнний час лісова галузь має забезпечити мінімум 90-100 % прибутку від попереднього року.
  • Вжити превентивних заходів зі збереження лісу. Найперше, потрібно збільшити фінансування заходів боротьби з хворобами та шкідниками лісу. При цьому, не забувати про заходи безпеки. Тут не йдеться про ліс, який був чи перебуває у окупації.
  • До липня цього року завершити цифровізацію мисливської галузі та зробити, нарешті, посвідчення мисливця доступним у «Дії».
  • Переглянути питання експорту необробленої деревини. Потрібно об’єктивно та виважено підійти до питання збільшення заготівлі лісу – не з метою збільшення кількості рубок, а з метою оновлення того лісу, який усе одно завтра втратить свою ринкову привабливість.
  • Для цього нам потрібна нова техніка. Тож маємо, для початку, зробити фінансові розрахунки, щоб у найближчому майбутньому забезпечити країну 270 сучасними харвестрами, які стануть частиною цифровізації лісу під час заготівлі.
  • Відкрити нові лісонасіннєві центри. Однозначно, цього року маємо побудувати min 4, max 9 нових лісонасіннєвих центрів. І цим забезпечимо збільшення кількості садивного матеріалу із закритою кореневою системою.
  • Продовжити розвиток мережі рекреаційних пунктів. Доручив очільнику Держлісагентства надати детальний план розбудови мережі спеціальних лісових зон відпочинку по всій Україні у 2022 – 2023 роках.
  • Впевнений, що кожен українець має знати про існування таких місць відпочинку і користуватися ними безоплатно – щонайменше до завершення війни в Україні.

Працюємо далі і рухаємось разом до перемоги!