Директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації Павло БУЛАНОВИЧ взяв участь у конференції регіональних інноваційно-космічних кластерів України

Представники регіональних інноваційно-космічних кластерів «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» і Дніпровського космічного кластера обговорили на конференції в Одесі передовий досвід впровадження космічних технологій.

Під час заходу голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький розповів журналістам та присутнім про можливість створення космодрому на Одещині. Він зазначив, що космодром в Україні до сьогодні не будували, бо наша країна надто густо заселена, але можливість вже є.

«Для будівництва космодрому мають бути дотримані певні вимоги — необхідна велика безлюдна територія: не менше 500 км трасою польоту, і жодних значних об’єктів у радіусі 200 км. На сьогодні ми знайшли територію на березі Чорного моря, на кордоні з Миколаївською областю, там можна пускати ракети з нахиленням 70-80 градусів у бік Туреччини. Але треба домовитися з Туреччиною, щоб другий ступінь ракети міг пролітати над ними», — пояснив голова ОДА.

Начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний своєю чергою повідомив про нові можливості, які отримала Україна від запуску супутника «Січ-2-30» 13 січня. За його словами, супутник можна використовувати у дуже широкій сфері досліджень для сільського господарства, вимірювання рівня забрудненості та багатьох інших сферах життя.

На конференції також були присутні заступник голови Комітету економічної політики Верховної Ради України Сергій Тарута, перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський, президент Ради науково-технологічного кластера «Причорноморський», заступник Одеського міського голови Павло Вугельман.

Під час заходу були підписані угоди про співпрацю між учасниками Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів та Одеською облдержадміністрацією. Окрім того, розглянули та затвердили план діяльності Об’єднання інноваційно космічних кластерів на 2022 рік.