Система екологічного контролю в Україні потребує реформування

Про той факт, що поточна система екологічного контролю в Україні потребує реформування вже не говорить хіба що лінивий. В цьому питанні єдині і Екологічний комітет ВРУ, Державна екологічна інспекція України, представники бізнесу, та громадськості.

Напередодні, на запрошення Oрганізації економічної співпраці та розвитку Organization for Economic Cooperation & Development OECD я взяла участь у конференції, яка була присвячена темі покращення роботи екологічних інспекцій. І хоча захід не був присвячений Україні, а діяльності європейських екологічних інспекцій, можу сказати відразу: Нас хочуть слухати, чути і ділитися досвідом, знаннями і підтримкою.

У своєму виступі до учасників конференції я звернула увагу на три основні моменти, які ми повинні реалізувати:

  • 1 – інтегрувати систему екологічного нагляду і контролю в Україні до системи екологічного нагляду Європи
  • 2 – долучити до розробки та рецензування методик з оцінки екологічних збитків внаслідок війни представників міжнародних установ і організацій
  • 3 – забезпечити імплементацію директив ЄС, принципів і норм природоохоронного законодавства ЄС в українську систему природоохоронного законодавства та систему підзаконних актів.

Окремо хочу подякувати представникам OECD Krzysztof Michalak, Olga Olson, Ministry of Environmental Protection and Agriculture of Georgia, Ministry of Environment of Moldova, IMPEL та іншим учасникам конференції за підтримку України, за готовність приймати участь у наданні методичної допомоги при фіксації екологічних збитків, за готовність спільно працювати, щоб притягнути російську федерацію до відповідальності.

Як я вже неодноразово казала, європейців дуже цікавить унікальний український досвід, пов’язаний з війною. Це було помітно, навіть, по тому, як присутні слухали презентацію керівника Держекоінспекції Ігора Зубовича про діяльність Оперативного штабу при Держекоінспекції. Адже це саме такий некласичний приклад об’єднання зусиль багатьох державних інституцій, направлений на досягнення однієї мети – притягнення агресора до відповідальності за заподіяні екологічні збитки.

До України сьогодні прикута увага та підтримка всього цивілізованого світу, і саме це є нашою головною перевагою у відбудові нашої країни!