Департамент екології та природних ресурсів та Одеської обласної державної адміністрації запрошує наукові заклади, громадські організації та інших заінтересованих долучитися до процесу створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду

Одеська область – благодатний край з унікальною та надзвичайно багатою різноманітністю природних комплексів і систем – від лісових, лісостепових і степових, до водно-болотних і приморських, які становлять справжній скарб не лише для усіх мешканців області, а й держави в цілому.

Повномасштабне вторгнення росії до України вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям таприродним екосистемам нашої області. Під час воєнних дій та обстрілів зазнають пошкоджень природоохоронні території міжнародного, національного та регіонального значення, території Смарагдової мережі, водно-болотні угіддя міжнародного значення, а також території, цінні для птахів вздовж Дунаю та узбережжя Чорного моря, які є частиною Афро-Євразійського міграційного шляху водоплавних птахів.

Ураховуючи отримання України у червні 2022 року статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, зелена післявоєнна відбудова України набуває ще глибшого сенсу, фактично стає запорукою побудови успішної, конкурентоспроможної країни, що здатна стати невід’ємною частиною майбутньої кліматично нейтральної Європи.

Для збереження біорізноманіття та цінних в природоохоронному відношенні екосистем необхідні дії, які відчутно змінюватимуть на краще умови існування для біорізноманіття та сприятимуть його збереженню. Дієвим інструментом для реалізації цього завдання є створення нових територій та розширення існуючих територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Створення  заповідних об’єктів дасть більше можливостей для відновлення пошкоджених чи частково знищених під час воєнних дій цінних природних екосистем в процесі післявоєнної відбудови держави. Також існуючі та новостворені території природно-заповідного фонду можуть використовуватись для відпочинку та реабілітації ветеранів війни та постраждалих від воєнних дій.

Водночас Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 21.04.2021 №443-р, Державною стратегією регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 №695 та іншими законодавчими та нормативно-правовими актами передбачено збільшення площі земель природно-заповідного фонду.

Природно-заповідний фонд Одеської області на даний час має в своєму складі 128 територій та об’єктів, загальна площа яких становить 166,343 тис. га.  Відношення площі природно-заповідного фонду до площі Одеської області становить 4,99 %.

Саме тому Департамент екології та природних ресурсів та Одеської обласної державної адміністраціїзакликає науковців, освітян, представників природоохоронних громадських об’єднань, інших заінтересованих  підприємств, установ,  організацій та громадян, яким небайдужа доля нашого краю, обговорити питання створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду із місцевим населенням, провести роботу щодо підготовки клопотань та наукових обґрунтувань стосовно розширення існуючих та створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду для досягнення завдань, поставлених законодавчими та нормативно – правовими актами нашої держави.

Підготовлені пропозиції просимо надавати на офіційну електронну адресу Департаменту екології та природних ресурсів та Одеської обласної державної адміністрації ecolog@od.gov.ua.