МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

Міжнародний день водно-болотних угідь (ВБУ) – це свято, яке відзначається щорічно 2 лютого, покликане привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети.

Цей день присвячений збереженню і раціональному використанню водно-болотних угідь, які мають велике значення для біорізноманіття, клімату і людського добробуту. Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсар (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції.

В Україні – 50 водно-болотних угідь міжнародного значення. Серед них  8 знаходяться в Одеській області: «Озеро Кугурлуй», «Озеро Картал», «Кілійське гирло», «Озеро Сасик», «Система озер Шагани-Алібей-Бурнас», «Межиріччя Дністра Турунчука», «Північна частина Дністровського лиману», «Тилігульський лиман».

Кожен рік цей день має певну тему, яка акцентує увагу на актуальних проблемах і викликах, пов’язаних з водно-болотними екосистемами.

У 2024 році темою Міжнародного дня водно-болотних угідь буде «Водно-болотні угіддя і здоров’я людини: забезпечення безпечного і чистого водного ресурсу». Ця тема підкреслює важливість водно-болотних угідь для забезпечення якісної питної води, запобігання захворювань, підтримання харчової безпеки і покращення життєвого рівня людей. Для відзначення цього дня у різних країнах світу проводяться різноманітні заходи, такі як конференції, семінари, виставки, конкурси, екскурсії, волонтерські акції та інші. Ці заходи сприяють підвищенню обізнаності і зацікавленості громадськості до водно-болотних угідь і їхньої ролі у сталому розвитку. Більше інформації про ВБУ можна дізнатися на сайті Рамсарської конвенції або спеціальному сайті Всесвітнього дня водно-болотних угідь https://www.worldwetlandsday.org

Реалізація на практиці пріоритетів в напрямку збереження водно-болотних угідь області можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення. Приєднавшись до цієї роботи, Ви зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для нашого майбутнього водно-болотних угідь!