29 червня Україна разом з іншими країнами Дунайського басейну відзначає День Дунаю

Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю

Щороку, 29 червня Україна разом з іншими країнами Дунайського басейну відзначає День Дунаю, що проходить під егідою Міжнародної комісії з захисту річки Дунай (ICPDR) та спрямований на інформування і підвищення екологічної культури громадян.

їЗ ініціативи Міжнародної комісії із захисту річки Дунай 29 червня 2004 року започатковано святкування Міжнародного дня Дунаю. Перше святкування було присвячене 10-річчю «Конвенції про охорону ріки Дунай».

Цього дня у 1994 році в м. Софія (Болгарія) була прийнята Конвенція щодо співробітництва з охорони та раціонального використання річки Дунай, яку підписати 11 країн по території яких протікає ця ріка та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвенцію у 2002 році.

Ця могутня ріка посідає друге місце серед річок Європи після Волги, перетинає 10 країн (Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію, Молдову та Україну) – від німецького Чорного лісу до Чорного моря в Румунії та Україні. Саме таке свято об’єднало народи Європи у бажанні зберегти та відновити природні багатства цієї величної річки.

В межах України Дунай протікає своєю нижньою частиною. У Чорне море впадає трьома гирлами, кожне з яких в свою чергу поділяються на кілька рукавів. Кілійським рукавом дельти проходить дві третини всієї води, що надходить з річки у Чорне море.

Дельта Дунаю занесена Всесвітнім фондом природи в список 200 найбільш цінних екорегіонов світу, які знаходяться під загрозою знищення. Україні належить 18% дельти, яку ще називають екологічним серцем Європи.

ЇЇ найкраще збережена приморська смуга складає заповідну зону Дунайського біосферного заповідника України. Разом з аналогічним заповідником на румунській території вони утворюють білатеральний біосферний резерват «Дельта Дунаю» – один з 5 трансграничних резерватів світу.

Основна проблема Дунаю – його забруднення Задля вирішення нагальних екологічних проблем були започатковані спільні Дунайські дослідження – одночасний моніторинг якості вод по всій довжині річки, який проводиться кожні 6 років за участю 13 країн басейну за підтримки Міжнародної комісії з захисту р. Дунай і являє собою масштабний спільний міжнародний проект.

Святкування Дня Дунаю об’єднує зусилля людей у прагненні зберегти та відновити його природні багатства, сприяє розвитку міжнародної солідарності та співпраці народів, спонукає мешканців різних країн продемонструвати екологічну відповідальність у користуванні дорогоцінними ресурсами нашої планети.