Підсумки 8 місяців: галузь зберігає позитивну динаміку

Лісогосподарська галузь навіть під час війни залишається одним із локомотивів української економіки.

Останні пів року нам доводиться працювати у надскладних умовах. На тимчасово окупованих територіях залишилися десятки наших підприємств – це сотні тисяч гектарів лісу. Величезні лісові масиви північних регіонів заміновані, ліси на півдні та сході знищені пожежами внаслідок бойових дій. Суттєво впав попит на деревину. Для українських виробників заблоковані азійські ринки, європейський ринок перенасичений власною продукцію, ціни на необроблену деревину значно знизились порівняно з 2021 роком.

Втім, галузь швидко оговталася від шоку перших місяців війни. Вже у травні реалізація продукції підприємств Державне агентство лісових ресурсів України по Україні значно перевершила минулорічний показник. Нам вдається і надалі підтримувати позитивну динаміку.

У минулому місяці заготівля деревини перевищила результат серпня 2021 року. Реалізація зросла з 2 до 2,2 млрд грн. Загалом за 8 місяців дохід державних лісогосподарських підприємств збільшився з 13,3 до 14,9 млрд грн. Чистий прибуток зріс майже вдвічі до 790 млн грн.

На 837 млн грн до понад 6 млрд грн збільшився і обсяг сплачених податків.

Не забуваємо ми і про необхідність матеріально стимулювати людей. Середня зарплата в цьому році зросла на чверть до 18,7 тис. грн.

Позитивна динаміка попри низку негативних факторів – результат ефективних управлінських рішень. Ми своєчасно відновили продаж деревини на електронних аукціонах. Ринку пропонується саме так продукція, яка продовжує користуватись попитом.

Рекордно збільшується заготівля паливної деревини. Постійно відбуваються кадрові ротації, заміна керівників, які були не готові мобілізуватися та забезпечити результат.

Саме завдяки високим економічним результатам галузі вдається за рахунок власних ресурсів повністю забезпечувати армію дровами, матеріалами для будівництва фортифікаційних споруд, а також продовжувати реалізацію Президентської програми «Зелена країна».

Напередодні професійного свята хочу подякувати колегам, всій нашій багатотисячній команді за якісну роботу. Нам спільно вдалося втримати та відновити повноцінну роботу галузі.

Тепер час продовжити рух вперед – почати реалізацію реформи управління, залучити масштабні інвестиції та нові технології. Створити національну лісогосподарську компанію дійсно європейського рівня.