Учасники CITES СОР19 у Панамі підтримали Україну та засудили військову агресію росії

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Під час підсумкової частини 19-ї Конференції Сторін Конвенції CITES делегація України виступила із заявою, в якій звернула увагу організаторів та учасників Конференції на порушення положень CITES через російську військову агресію, недотримання рф уставу та резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

«росія спровокувала екоцид усього живого в Україні. Війна знищує середовища проживання тисяч видів дикої фауни та флори. Багато тварин, які перебувають під загрозою зникнення CITES, у зоопарках та інших закладах загинули або отримали поранення через артилерійські та ракетні обстріли з боку російської армії», – наголосив перший заступник Міністра Руслан Гречаник під час виступу.

За його словами, яскравим прикладом наслідків російської військової агресії для CITES стало вимушене та без належної документації вивезення з України тварин, що занесені до списків CITES. Адже війна не залишила їх господарям шансу подати заявку на дозвіл/сертифікат CITES відповідно до звичайної процедури.

Збройні конфлікти становлять дедалі більшу загрозу реалізації стратегій боротьби зі злочинністю проти дикої природи, програм нарощування потенціалу та інших зусиль із боротьби з незаконною торгівлею дикими тваринами й рослинами.

«Оскільки російська федерація грубо порушує Статут ООН, нехтує резолюціями Генасамблеї ООН, ми закликаємо всіляко обмежити участь російської делегації у прийнятті рішень та резолюцій CITES, а також не використовувати в роботі російську мову – мову країни, яка нищить усе живе», – акцентував Руслан Гречаник.

Заяву делегації України підтримали представники Європейського Союзу та 27 його Договірних Сторін, США, Великобританія та Нова Зеландія.