Восьма нарада країн-учасниць Угоди Accobams dolphin & whale conservation – dauphins & baleines завершилася черговим рішенням на підтримку України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

За результатами розгляду українського питання про наслідки військової агресії росії для червонокнижних китоподібних у Чорному й Азовському морях країни-учасниці Угоди вирішили створити окрему декларацію, яка визнає негативний вплив російської агресії на охоронювані види китоподібних та шкоду, заподіяну веденням бойових дій у межах міжнародно визнаних кордонів та акваторії України.

Позицію України підтримали Франція, від імені країн ЄС, що є членами ACCOBAMS (серед яких Італія, Іспанія, Португалія, Румунія, Болгарія, Кіпр, Мальта, Словенія, Греція), а також Монако і Грузія.

«Необґрунтований акт агресії та варварське знищення дикої природи йдуть з росією «в ногу» не лише на суходолі, але і на морі. Відновлення довоєнної популяції китоподібних в акваторії українських морів триватиме не один десяток років. Ми маємо привернути міжнародну увагу до цієї проблеми задля досягнення цілей Угоди. А це насамперед забезпечення умов проживання китоподібних та мінімізація впливу діяльності людини на їх середовище існування. Ми маємо використовувати всі наявні майданчики для якнайшвидшого післявоєнного відновлення довкілля, та, в контексті ACCOBAMS – популяції китоподібних, що визнані на міжнародному рівні як «рідкісні» чи «на межі зникнення», – йшлося у зверненні української делегації до країн-учасниць.

Також представники України проінформували учасників Угоди про можливість долучитись до створення центру реабілітації та адаптації китоподібних, що постраждали внаслідок російського вторгнення.