У Бернській Конвенції про охорону дикої флори й фауни в Європі обмежили участь білорусі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Це стало можливим завдяки успішній роботі української делегації та заяві від України, підготовленій представниками Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Міндовкілля та Постійного представництва України при Раді Європи в Страсбурзі.

З 28 листопада по 2 грудня у французькому Страсбурзі проходило 42-ге засідання Постійного Комітету Бернської Конвенції про охорону дикої флори й фауни та природних середовищ існування в Європі. Цей документ є одним з ключових для України в процесі становлення Смарагдової мережі.

Протягом усього засідання тривала дискусія щодо обмеження прав білорусі як договірної сторони Конвенції. Через неодноразові спроби білорусі процедурно не допустити схвалення рішення, голосування за декларацію постійно відтермінувалося. Але попри всі намагання представників країни-посібника агресора перешкодити цьому рішенню, за нього проголосували всі учасники Конвенції, крім самої білорусі.

“Країна, яка надає свою територію для вторгнення росії, розміщення російських ракет та постійних бомбардувань не повинна користуватись тими ж правами, що і країни, які сумлінно виконують усі положення Бернської Конвенції. Кожна ракета, запущена з білорусі – це руйнування принципів міжнародного права та порушення положень Конвенції, яка покликана охороняти середовища існування флори та фауни. Чого вартий сам факт вторгнення з території білорусі на територію Чорнобильської АЕС, що поставило під загрозу життя не тільки рідкісних видів та їх середовище, а й мільйони людей”, – йдеться у спільній заяві, підготовленій Міністерством закордонних справ України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Постійним представництвом України при Раді Європи в Страсбурзі.

Подробиці>> https://bit.ly/3Urh29C