Як будуватиметься якісно нова європейська модель управління відходами в Україні?

Сьогодні наша команда презентувала Дорожню карту реформи – з конкретними кроками та дедлайнами.

Коли ми говоримо про вирішення проблем з відходами, кожен з нас уявляє щось своє – для когось це довгоочікуваний закон про розширену відповідальність виробника, для когось – сміттєвий бак під будинком, для когось золовідвали та хвостосховища промислових підприємств, для інших – ліквідація стихійних сміттєзвалищ. І все це вірно.

Це завдання перед нами ставить Президент України Володимир Зеленський, це завдання, щодо важливості якого є розуміння у всього Уряду на чолі з Прем’єр-міністром Денис Шмигаль.

Наша мета, як Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, вирішити всі проблеми комплексно, щоб Україна змогла стати одним з лідерів у сфері цивілізованого управління відходами. А головне, щоб українців нарешті перестали турбувати “сміттєві” проблеми.

І ми чітко знаємо, що потрібно для цього робити. Серед ключових завдань:

  • «Детінізувати» сектор, створити прозорі та зрозумілі правила гри на ринку.
  • Гармонізувати наше законодавство з європейським.
  • Створити просту та зручну дозвільну та інформаційну системи для запобігання корупції.
  • Запровадити систему розширеної відповідальності виробника.
  • Вирішити проблеми з управлінням відходами видобувної промисловості та небезпечними відходами.
  • Посилити відповідальність за порушення вимог у сфері управління відходами.
  • Створити умови для того, щоб в Україні нарешті почала з’являтися сучасна інфраструктура збирання та оброблення відходів.

Реалізація цих заходів створить умови для суттєвих перетворень. Серед очікуваних результатів:

  • охоплення системою роздільного збору відходів 100% населення країни;
  • щоб понад 50% побутових відходів потрапляло на рециклінг та відновлення;
  • менше 30% відходів йшло на захоронення;
  • спалювалося лише те, що не може потрапити на рециклінг;
  • а ще закриті та рекультивовані полігони, що не відповідають вимогам закону;
  • не менше 200 нових сучасних заводів з оброблення побутових відходів тощо.

І це не утопія, а реальні цілі, яких можна досягнути. Яким чином, за допомогою яких інструментів, у тому числі законодавчих, можна переглянути у презентації. Для тих, кому цікаво залишу її у першому коментарі. Там викладене лише основне, без обтяження технічними аспектами. Адже реформа досить складна і об’ємна.

Це буде довгий та тернистий шлях, однак він стовідсотково виведе якість нашого життя на новий рівень, відкриє нам дорогу до ЄС, змінить наше суспільство зсередини.

Дякую всім і кожному, хто допомагає Україні на шляху до цивілізованого управління відходами. У нас багато друзів, які зацікавлені в тому, щоб майбутнє України було екологічно чистим та безпечним.

Дякую Представництву Європейського Союзу в Україні та проєктам, які фінасуються ЄС APENA 2, APENA3, EU4Environment, Команді підтримки реформ при Міндовкіллі, Програмі розвитку ООН UNDP, Програмі ООН з довкілля UNEP, Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO.

На щастя, Україна має багато союзників у цій боротьбі. Впевнений, що вже в наступному році ми розпочнемо реалізацію нових спільних проєктів, які матимуть хороші результати для нашої країни.