На конференції #СОР15 зустрівся з Міністром сільського та лісового господарства Туреччини Prof. Dr. Vahit Kirişci.

Ми обговорили наслідки російської агресії для Чорного моря, домовилися про започаткування ініціативи зі збереження та захисту Чорного моря.

Сьогодні жодна з країн Чорноморського басейну не може повною мірою дбати про морські екосистеми та вести моніторинг вод. Війська рф перетворили Чорноморські простори на місце дислокації своїх підводних та надводних човнів, морських мін. Через бомбардування, ракетні удари по морських територіях спостерігається катастрофічна загибель чорноморських дельфінів. Офіційно задокументовано 120 смертей дельфінів в українській частині Чорного моря. Насправді кількість мертвих дельфінів може сягати тисяч. Цю тему вивчають наші природоохоронці.

Важливо, щоб усі Причорноморські країни, крім росії, об’єдналися для досягнення та підтримки “доброго” екологічного стану Чорного моря. Тож Міндовкілля розпочинає комунікацію між країнами басейну Чорного моря для створення такої платформи.

До речі, мав нагоду презентувати пану Вахіту Кірішчі наші марки з зображенням херсонського кавуна. Це тепер не просто ягода, а один із символів новітньої історії, знак якості українського контрнаступу на південному напрямку.

Маю надію, вже скоро подарую своєму турецькому колезі ще й марку зі славнозвісною ялтинською цибулею!