Зустрівся на #COP15 у Монреалі зі своєю колегою з дружньої Фінляндії, Міністеркою навколишнього середовища та зміни клімату Maria Ohisalo

Обговорили співпрацю між нашими країнами щодо низки довкіллєвих проєктів. Зокрема, про фіксування злочинів рф проти української природи та обрахунок матеріальної шкоди довкіллю за сімома методиками Міндовкілля. Також розповів пані Марії про український вебресурс ЕкоЗагроза, який інформує про стан довкілля, а також збирає інформацію від очевидців про шкоду природі.

Ми мали розмову не просто про російську агресію в Україні. Фінляндія має ту ж проблему, що й Україна: спільні кордони з росією, досвід геноциду, впливу радянської тоталітарної машини та звільнення від неї. У нас дуже багато спільного з цією країною. Це країна, яка змушена постійно бути у військовому тонусі через спільні кордони з росією. Фінляндія розуміє суть українського питання на карті світу.

Наша держава потребує сучасної та розгалуженої системи моніторингу довкілля. Через бойові дії та ракетні атаки забруднюється наше повітря й воді. Коли закінчаться активні бойові дії, наші річки потребуватимуть широкого скринінгу забруднюючих речовин. Це допоможе точно визначити заходи з їх відновлення.

Запросив Фінляндію долучитися до створення глобальної платформи з відшкодування збитків, завданих довкіллю агресією рф на території України. Вже ряд країн Європи виявили бажання доєднатися до цієї платформи.

Ще один важливий напрямок, де Україна може ефективно співпрацювати з Фінляндією – створення законодавства та розвиток екосистемних послуг. Також підняли тему лісового господарства в умовах війни та відбудови України. Міністерка запропонувала підтримку у сфері відбудови закладів освіти та створення екологічного житла для громад, які постраждали від війни. Йдеться як про фінансову, так і експертну підтримку.

Запросив пані Марію в Україну на власні очі побачити наслідки від рашистської навали для українського довкілля. Сподіваюся продовжити нашу бесіду в Києві!