Практичні кроки реформи у сфері меліорації земель

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Представники Мінагрополітики, Держрибагентства, експерти Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) та ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» обговорили практичну реалізацію Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Зокрема, проблемні питання щодо подальшого ефективного використання меліорованих земель в Україні, такі як особливості проведення землевпорядних робіт, реєстрації в Державному земельному кадастрі меліоративної мережі, отримання об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем у власність ОВК тощо. Окремо зупинилися на необхідності створення практичного посібника для аграріїв щодо ОВК.

Водночас повідомляємо, що для практичної реалізації реформи у сфері меліорації земель, Держрибагентством 27 січня 2023 року створено державну установу Українські гідромеліоративні системи, яка належить до сфери управління Держрибагентства.

Основними завданнями установи є:

  • забезпечення розвитку гідротехнічної меліорації земель, участь у розробленні і виконанні державних цільових і міжнародних програм з питань меліорації земель, здійснення єдиної технічної політики;
  • експлуатація меліоративних систем та окремих об’єктів інженерної інфраструктури, захисних споруд, а також забезпечення проведення планово-запобіжних ремонтів, модернізації меліоративних систем і споруд, розроблення та виконання планів з гідротехнічної меліорації земель;
  • проведення робіт із запобігання пошкодженню та аваріям на гідротехнічних спорудах загальнодержавних меліоративних систем, а також з ліквідації наслідків аварій на цих спорудах.

За подальшим розвитком реалізації державної політики у сфері меліорації земель в Україні та формуванням організацій водокористувачів слідкуйте на нашими інформаційними ресурсами, зокрема, долучайтеся до телеграм каналу Держрибагентства – https://t.me/dargme.

Нагадаємо, Закон України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» набув чинності у травні минулого року і став основоположним для початку процесу викорінення «радянщини» та розбудови сучасної української меліорації земель. Наразі відповідно до його вимог вже створено 4 організації водокористувачів у зоні зрошення та ще низка ініціативних груп планує найближчим часом провести установчі збори з питань утворення ОВК. А 31 січня заплановані установчі збори з утворення ОВК у зоні осушення.