Національний план відновлення України у сфері екобезпеки 2.0 має бути кроссекторальним та містити в собі принципи Європейського Зеленого курсу

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

На цьому наголосив перший заступник Міністра Руслан Гречаник під час дискусії з обговорення проєкту Національного плану відновлення у галузі екологічної безпеки, організованої громадською організацією Агентство Ефективних Рішень у рамках проєкту «Голос громадянського суспільства».

Перший заступник Міністра Руслан Гречаник та радник Міністра Тетяна Тимочко презентувала присутнім останню редакцію проєкту Національного плану відновлення у галузі екологічної безпеки, який напрацювали провідні національні та міжнародні експерти у складі відповідної робочої групи.

«План відновлення передбачає системний підхід до імплементації принципів “зеленого відновлення”. Його реалізація планується шляхом впровадження 9 реформ за 5 напрямами. Для цього туди закладені 53 проєкти з охорони довкілля, на які, за попередніми оцінками, необхідно інвестувати близько 25,5 млрд євро», – зауважив Руслан Гречаник.

Тетяна Тимочко розповіла, що на останньому етапі обговорення розділу «Екологічна безпека» до нього було отримано понад 170 коментарів, у тому числі – від міжнародних партнерів.

За результатами їх розгляду:

  • оновлені дані щодо впливу війни на сектор та додані базові дані;
  • уточнені формулювання та терміни розділу «Екологічна безпека»;
  • оновлені якісні цільові показники для досягнення цілей;
  • уточнені оперативні цілі кліматичної, водної політики та розвитку природоохоронних територій;
  • встановлені нові очікувані результати щодо збільшення площ природоохоронних територій – до 30% тощо.

«З початку обговорення Плану відновлення ми отримали величезну кількість пропозицій. Загалом близько 400. Усі вони були узагальнені в окремому розділі. На останньому з обговорень до робочої групи надійшло близько 170 коментарів, які в основному стосувалися крос-секторальних питань «зеленого відновлення» щодо енергетичної безпеки, аграрної політики, будівництва, містобудування, модернізації міст та регіонів, відновлення та розвитку інфраструктури, розвитку військово-промислового комплексу тощо. Усі вони були опрацьовані та більшість з них відображені у проєкті плану. Коментарі надходять і досі, тож ми плануємо чергове засідання робочої групи для їх розгляду», – підкреслила Тетяна Тимочко.