Україна впроваджує зелений курс навіть під час російської агресії, адже повоєнна відбудова має відбуватися за найкращими європейськими практиками.

Ця теза була наскрізною на спільному історичному засіданні Кабінет Міністрів України та Колегії European Commission у Києві. Про сталий розвиток говорили наші європейські партнери, Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та всі, хто працює над концепцією повоєнного відновлення України. Зелений курс – це не лише про екологічну політику, а й про абсолютно всі сфери життя.

Радий знову вітати у Києві Єврокомісара з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства Virginijus Sinkevičius. Цікаво, що під час його минулого візиту в Україну, ЄС погодив рішення про наше кандидатство. Ми високо цінуємо те, що це носить не лише символічний характер. Наша співпраця суттєво розширилася.

  • За підтримки ЄС українська делегація гідно представила державу на Кліматичній конференції #COP27. Там ми ініціювали створення Глобальної платформи для оцінки збитків довкіллю та клімату від військових дій. Очікуємо на підтримку з боку ЄС у створенні спільної платформи.
  • Ми активізували роботу над ключовими реформами у природоохоронній галузі в межах Угоди про асоціацію з ЄС. У 2022 році схвалено ряд реформаторських законів та нормативних актів.
  • У грудні 2022 року під час #COP15 ми разом Єврокомісаром та міністрами екології Молдови і Румунії досягли домовленостей про початок співпраці щодо сталого управління річковим басейном Дунаю.

Завдяки підтримці Єврокомісара Віргініюса Сінкевічюса Україна приєдналася до програми LIFE. Це дозволяє нам подавати заявки на участь у довкіллєвих проєктах на умовах співфінансування за кошти ЄС.

Хочу вкотре подякувати ЄС за безпрецедентну підтримку України під час повномасштабної агресії рф. Зокрема, за надання Україні статусу кандидата до ЄС.

Дякую, друже Віргініюс, за твою активну позицію щодо України на міжнародній арені.

Ці євроінтеграційні дні у Києві є особливими не тільки через візити важливих гостей. У 2023 році минає 10 років від початку Євромайдану. Через 3 тижні минає рівно рік від початку повномасштабного вторгнення. Українці не просто відчувають себе європейцями, а й борються за своє європейське майбутнє зі зброєю в руках.