У Державному агентстві водних ресурсів України відбулося засідання робочої групи з питань моніторингу вод.

Державне агентство водних ресурсів України 

Учасники зустрічі інформували про виконання Програми державного моніторингу вод у 2022 році. Також розглянули зміни в частині діагностичного та операційного моніторингу, які передбачає Програма державного моніторингу вод (у частині діагностичного та операційного моніторингу поверхневих вод), затверджена наказом Міндовкілля від 17.01.2023 № 27.

Під час засідання члени робочої групи розглянули питання щодо затвердження екологічних нормативів якості масивів поверхневих та розроблення типоспецифічних класифікацій для оцінки екологічного стану масивів поверхневих вод.

Європейські підходи здійснення державного моніторингу вод запроваджено в Україні з 2019 року. Суб’єктами моніторингу продукуються значні обсяги даних, які потребують оцінки з урахуванням європейської системи, методика якої затверджена в Україні (наказом Мінприроди від 14.01.2019 № 5).

Цей крок є важливим в контексті статусу країни-кандидата на членство в ЄС та розроблення планів управління річковими басейнами.

В рамках зустрічі обговорили подальшу співпрацю та обмін інформацією із розроблення розділу 4 структури ПУРБ «Картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих вод (екологічний і хімічний), підземних вод (хімічний і кількісний), зон (територій), які підлягають охороні».

Окрім того, Держводагентством представлено інформацію щодо розробки системи Е-моніторинг. Така система міститиме онлайн-інформацію про результати моніторингу, хімічний та екологічний стан, антропогенні впливи, дані скринінгів тощо.