5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ЯЛИНКУ

ДП “Ліси України”

  1. Ялинки використовують унікальний спосіб адаптації до низької температури. На відміну від берези чи клена, які скидають листя на зиму, ялинка наповнює хвою концентрованим цукровим соком та ефірними оліями. Вони запобігають замерзанню голочок протягом усього року.
  2. Всього в світі існує 40 видів ялинки, причому всі вони в природних умовах ростуть тільки в Північній півкулі. Це одні з найпоширеніших хвойних дерев на Землі поряд з соснами і модринами.
  3. Ялинки, що ростуть при оптимальній температурі і в сприятливих умовах, виростають до значної висоти. Рекорд становить цілих 96,7 метрів! Для порівняння, це приблизно дорівнює висоті будівлі у 30 поверхів.
  4. Ялинкова хвоя надзвичайно багата на вітамін C. У молодої хвої його зміст вдвічі вище, ніж у лимона! У минулому у слов’янських народів був дуже популярний напій на зразок пива або квасу, який виготовлявся саме з хвої.
  5. Деревина ялинки використовується у виробництві різних музичних інструментів, таких як скрипки, гітари, мандоліни, віолончелі, фортепіано та арфи.