Першоцвіти. Чи знаєте ви, що вони є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах, котрі без них просто не виживуть?

Центральне міжрегіональне управління ЛМГ

А збирання першоцвітів надто шкідливе тим, що не дає можливості цим рослинам утворити насіння.

Першоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів.

Підсніжники, проліски, ряст, горицвіт весняний, примула, сон-трава, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік першоцвітів, що зустрічаються в нашому регіоні.

Саме вони першими сповіщають про пробудження землі та є символом надії.

Більшість першоцвітів занесені до Червоної книги.

Але і ті з них, котрі нині не є під охороною, зривати не варто, адже ранньовесняні квіти, серед усіх дикорослих рослин, є найуразливішими.

«Конвалія», «Ліс на Случчю», «Підсніжник», «Пролісок», «Собачий зуб» – це об’єкти природо-заповідного фонду нашого регіону, котрі створені задля збереження першоцвітів.

Інформуємо, що першоцвіти підлягають суворій охороні. Згідно з українським законодавством, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України».

Відповідно до статті 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконне придбання, збут та розповсюдження рослин передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;

За ті ж дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах природно-заповідного фонду та занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачено накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.