У Державному агентстві водних ресурсів України відбулося онлайн-засідання секції науково-технічної з питань економіки

У Державному агентстві водних ресурсів України відбулося онлайн-засідання секції науково-технічної з питань економіки, управління інфраструктурою, інвестиційної діяльності та цифрового розвитку під головуванням першого заступника Голови Агентства Наталії Латиш. Співголовою на засіданні виступив заступник Голови, д.т.н. Ігор Гопчак.

Учасники засідання обговорили можливості впровадження фіторегулятивних заходів на території каналу Дніпро-Донбас з використанням сільськогосподарських тварин. Із зазначеного питання доповів директор «Підприємства науково-дослідний центр «Дніпровська природна інспекція» Олег Христов.

Він зазначив, що світовий досвід підтверджує можливість використання сільськогосподарських тварин для боротьби з надмірним розвитком небажаної рослинності.

Необхідність утримання в належному стані зон санітарної охорони водних об’єктів, у тому числі магістральних каналів, зазначено в проєктних та нормативних положеннях.

За словами доповідача, у разі підтримки ідеї пілотного проєкту впровадження фіторегулятивних заходів, наступний етап передбачає детальний прорахунок економічної доцільності та можливих ризиків, а також ґрунтовний опис, який базується на кращих практиках європейського та світового досвіду.

За результатами обговорення було вирішено взяти до відома заслухану інформацію щодо можливості проведення фіторегулятивних заходів на території каналу Дніпро-Донбас з використанням сільськогосподарських тварин та доопрацювати висновки щодо можливості впровадження зазначених заходів відповідно до пропозицій членів секції НТР. Окрім того, рекомендувати зазначені висновки до розгляду науково-технічною радою при Держводагентстві.