Сучасна лісова рекреація – це вже екотренд із власними традиціями та стилем. Особливо вперед у своєму розвитку напрямок пішов останніми роками.

А розпочиналося все просто: люди завжди хотіли провести час на природі, лісівники – зберегти насадження від пожеж. Тому поступово з «покривал» люди стали пересідати у бесідки, збудовані лісівниками у місцях, які найкраще для цього підходять.

Правда, були ще й інші причини створення рекреаційних пунктів.

Ці території мали різне призначення: в тому числі – звичайне господарське, будувалися як місця відпочинку для працівників лісу (на розсадниках, лісосіках).

Крім столиків, бесідок були й будиночки, де за потреби можна було перечекати дощ і навіть заночувати. Бувало, що там облаштовували навіть крамнички, щось на зразок теперішніх «Лісовичків». Тільки придбати у них можна було найнеобхідніші, втім, на той час дефіцитні сіль, керосин, сірники, хліб, цукерки, консерви.

Бесідку, столик для обіду мав за моральний обов’язок збудувати кожен лісівник у своєму обході – чи то для власних потреб, чи для працівників або й односельців, які приходили в ліс по гриби чи ягоди.

Вибір місць для відпочинку повֹ’язаний також із тогочасними традиціями добросусідства між областями та й країнами. Зокрема, зони рекреації будувалися для зустрічей різноманітних делегацій на межах області або держав.

Згодом біля рекреаційних зон стали з’являтися місця для прогулянок – екологічні стежки. Встановлювалися інформаційні знаки.

Територію лісівники завжди облаштовували відповідно до правил та вимог пожежної безпеки. Тому людям тут комфортно, а лісівникам – спокійно, адже у протипожежному плані відпочинок великої кількості людей не несе загрози лісовим угіддям. А щоб відпочивальники не нищили дерев, працівники лісгоспу забезпечують їх ще й дровами.

Не можна обминути увагою і рекреацію, пов’язану з музейними комплексами. Інформаційно-роз’яснювальна робота у лісівників завжди супроводжувалася відпочинком на природі.

І вся ця рекреаційно-відпочинкова інфраструктура від лісівників завжди відкрита для відвідувачів.