Масова загибель дельфінів у Чорному морі є одним з найпоказовіших з довгого списку російських злочинів проти довкілля України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Про це йдеться у опублікованій 19 квітня статті американського видання The Christian Science Monitor Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та провідні науковці та експерти надали свої коментарі для публікації.

Основні тези статті:

За словами Міністра Стрільця, дельфіни у Чорному морі підриваються на мінах та страждають через використання потужних сонарів російським флотом. Наразі складно достеменно оцінити кількість дельфінів, що загинули внаслідок російської агресії.

Спеціалізована екологічна прокуратура в Одеській області розслідує масову загибель дельфінів за статтею про екоцид. У прокурорів вже є дані про маршрути та командний склад російських військових кораблів, які спричинили трагедію.

Окреслюючи масштаби екоциду, керівник науково-дослідного відділу національного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв зазначає, що з початку великої війни він виявив 38 тіл загиблих дельфінів на 6-кілометровій ділянці берега. У довоєнному 2021 за цілий рік на 45-кілометровому узбережжі нацпарку було виявлено всього 3 мертвих дельфінів.

Науковець Інститут зоології НАН України Павло Гольдін каже, що роль дельфінів є неоціненною, а масова загибель китоподібних може порушити всю екосистему Чорного моря.

За оцінками науковця Інституту морської біології НАН України Михайла Сона, близько 30-40% території Чорноморського біосферного заповідника забруднені уламками ракет і снарядів, затонулих кораблів, витоками пального та іншими токсичними матеріалами.

Україна добиватиметься компенсації від росії за вчиненні воєнні злочини проти довкілля і збирає доказову базу для міжнародних судів. Загибель дельфінів є одним з найбільш показових злочинів проти української природи, проте список завданої шкоди дуже довгий і включає понад 2 тисячі випадків забруднення повітря, води та ґрунту.

Руслан Стрілець: “росія заплатить за кожен злочин, вчинений в Україні. Але ми втратили значну частину нашого біорізноманіття та природних ресурсів. Жодна кількість часу і сума грошей їх не відновить”.

Повний текст статті англійською:

https://www.csmonitor.com/…/Dolphins-as-casualties-The..