З цікавого: луска в помадах, а екскременти китів у елітній парфумерії

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Людство винахідливе у використанні дарів природи й іноді навіть важко уявити, які з натуральних інгредієнтів містяться у повсякденних для нас речах.

Так, риб’яча луска, яку вважають відходами з рибопродуктів, входить до складу деяких косметичних засобів. Завдяки їй помада, блиск для губ, шампунь, лак для волосся або лак для нігтів набувають блиску та мерехтіння.

На етикетках луска часто маскується під назвою «екстракт природних перлів». Хоча гуанін, що отримується з неї для надання косметичним компонентам блиску, не має нічого спільного з перлами. Його одержують з луски риб, настояній на спирті, забезпечуючи косметиці мерехтливий або світлорозсіювальний ефект. Хоча гуанін роблять фактично із відходів, боятися його не варто. Це екологічно чистий і нешкідливий пігмент.

Використовується він також і при виробництві миючих засобів, кондиціонерів для волосся та засобів догляду за шкірою. А джерелом гуаніну переважно виступає оселедець, оскільки це найпоширеніша промислова риба.

Ще одним цікавим рибним інгредієнтом косметичних засобів є жир із печінки акули, який зазвичай входить до складу зволожуючої косметики, сонцезахисних засобів, губних помад, тіней для повік, та олій для ванни.

Сквален, як ще його називають, вбирається легко у шкіру, не залишає слідів та покращує зовнішній вигляд епідермісу. Вважається універсальним інгредієнтом для виготовлення будь-якої косметики, а найчастіше – зволожуючих кремів для обличчя. Водночас більшість відомих косметичних брендів останніми роками стали відмовлятися від застосування цієї речовини у виробництві косметики, оскільки у багатьох країнах полювання на акул заборонено.

Найнесподіванішою рибною складовою, яку використовують, зокрема й, у виробництві дорогої парфумерії є екскременти китів.

Точніше амбра, що є воскоподібною, жовтою, твердою речовиною, яка утворюється в кишечнику кашалотів, щоб захистити їх від гострих предметів, які вони іноді заковтують. Кити її виділяють з фекаліями, або можуть іноді навіть випльовувати. Часто її називають ще «золотом моря». Видобувши лише один фунт (0,454 кг) цієї речовини, можна заробити до $10000. За своєю суттю амбра – це жовч кашалоту, яка має привабливий солодкий запах. Цей унікальний аромат використовується у дорогих парфумах, як фіксатор запаху. Іноді амбру вживають в їжу, вважаючи делікатесом.

Отже, рибний світ здатний щедро і різноманітно обдаровувати людину.

Цінуймо і оберігаймо його разом!