Окрім рожевих фламінго, у Національний природний парк “Тузлівські лимани” помітили ще ось таку птаху

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Окрім рожевих фламінго, у Національний природний парк “Тузлівські лимани” помітили ще ось таку птаху

  • Про неї згадує у своїй книзі «Робінзон Крузо» Даніель Дефо: «Сидячи на схилі, я дивився, як багряне сонце спокійно йде за обрій, вдихав на повні груди чисте прохолодне повітря і слухав шум моря. Здалеку долинав крик квакви – птах полював на жаб; улаштовувалася на ніч у своєму гнізді коровайка, шаруділи в заростях чагарнику гризуни, лаялися папуги, стихли колібрі; і я був щасливий, що залишився живим».
  • Цього року тут затрималися ще й коровайки. Працівники Нацпарку налічили близько 150 особин. Зазвичай вони тут лише мігрують, а колонії для розмноження формують уже в дельті Дністра. Проте цього року на мілинах Тузлівських лиманів вони затрималися довше.
  • Тут на мілководді вони шукають поживу, протикаючи довгим і кривим, як шабля, дзьобом товстий шар мулу. У меню коровайок – рачки, молюски, водяні комахи, а також мальки риб. Дзьоб коровайки оснащений чутливими дотикальними рецепторами, що дає їм змогу безпомилково відшукати та схопити здобич.
  • Вид занесений до Червоної книги України, списків Бернської та Боннської Конвенцій, Угоди AEWA. Зустрічається в Європі, Азії та Африці. В останні десятиліття його популяція в Іспанії стрімко зростала, ймовірно, завдяки збільшенню вирощування рису. «Глянцеві ібіси», згруповані в Іспанії, навіть потрапили аж на Барбадос, перетнувши Атлантичний океан.