Вплив війни на довкілля. Земля і ґрунти

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу

Є кілька головних факторів шкоди землі: це проїзд важкої військової техніки, вибух ракет та інших видів зброї, зведення фортифікаційних споруд. Внаслідок цих дій порушується структура ґрунту, надалі це призводить до його ерозії.

Ще одна шкода — хімічне ураження. Вибух кожного боєприпасу — хімічна реакція. 100% хімічної частини снаряда потрапляє у довкілля: щось у повітря, щось відразу в ґрунт. Ґрунти, ґрунтові і підземні води забруднюються великими кількостями токсичних металів та інших хімічних сполук. Так у землі опиняться алюміній, мідь, інші важкі метали. Внаслідок окиснення вибухівки у повітря та ґрунт потрапляють сірка та азот. Саме сірку вважають чи не найбільш небезпечною для ґрунтів, яка в контакті з опадами перетворюється на сірчану кислоту. У цій кислоті згорають мільйони організмів, які формують покривний шар ґрунту.

Внаслідок руху та пошкоджень сухопутної військової техніки відбувається забруднення ґрунтів паливно-мастильними матеріалами та іншими нафтопродуктами. У ґрунтах знижується водопроникність, витісняється кисень, порушуються біохімічні та мікробіологічні процеси. Внаслідок цього погіршується водний, повітряний режими та обіг поживних речовин, порушується кореневе живлення рослин, гальмується їх ріст і розвиток.

На даний час Державна екологічна інспекція України зафіксовано забруднення внаслідок збройної агресії 342,9 тис кв метрів земель. Площа засміченого ґрунту – 15 995,8 тис кв метрів.

Родючі ґрунти — одне із найбільших природних багатств України, та й світу, адже третина світових чорноземів — це земля України. Внаслідок воєнних дій верхні, найродючіші, шари ґрунту страждають найбільше. Вони і відновлюються найповільніше: природний темп відновлення родючого шару ґрунту — один сантиметр за сто років.