Перша двадцятка ОВК вже зареєстрована

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Лише два місяці тому, було анонсовано про реєстрацію першої десятки організацій водокористувачів, а вже маємо 20 зареєстрованих ОВК.

Процес створення організацій водокористувачів в межах зрошувальних та осушувальних систем активно відбувається вже у семи областях України, зокрема, Одеській, Черкаській, Полтавській, Київській, Дніпропетровській, Вінницькій та Житомирській. Одещина та Черкащина лідирують за кількістю створених ОВК.

Офіційна реєстрація організації водокористувачів – лише перший крок. Наступний – це набуття права власності на об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем, після якого ОВК матимуть право повноцінно господарювати, управляючи меліоративними системами.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» організація має замовити документацію із землеустрою щодо визначення меліоративної мережі, якою забезпечується гідротехнічна меліорація земельних ділянок, включених до території обслуговування організації. За її результатами необхідно подати заяву про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про відповідну меліоративну мережу, якщо відповідні дані про таку мережу відсутні у Державному земельному кадастрі.

Після внесення відомостей до Державного земельного кадастру подається заява про отримання у власність об’єктів меліоративної мережі відповідно до статті 21 Закону.

Заява для прийняття рішення про передачу організації у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж щодо об’єктів державної власності подається – до центрального органу виконавчої влади, що здійснює функції з управління відповідними об’єктами державної власності; об’єктів комунальної власності та безхазяйних об’єктів – до виконавчого органу місцевого самоврядування.

Протягом 20 днів з дня отримання заяви відповідний орган, у разі відсутності зауважень, приймає рішення про передачу організації у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж.

Передача у власність організації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем здійснюється протягом одного місяця.

Отже, крокуючи за цим алгоритмом, за підтримки Державного агентства меліорації та рибного господарства України, організації водокористувачів отримавши право власності, розпочнуть ефективне господарювання для гарантованих врожаїв на меліорованих землях.

Слідкуйте за новинами у сфері меліорації земель і не тільки, підписавшись на телеграм-канал Держрибагентства https://t.me/dargme і будете в курсі подій у галузі