Селф-скринінг довкіллєвого законодавства на відповідність праву ЄС триває: Робоча група презентувала перші секторальні напрацювання

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

До участі в онлайн-засіданні Міжвідомчої робочої групи з проведення первинної оцінки стану імплементації актів права ЄС у сфері захисту довкілля долучилось понад 300 учасників. Серед них – представники обласних військових державних адміністрацій, громадських організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги, бізнес спільноти, науковці та експерти у відповідних сферах.

У рамках кожної з чотирьох тематичних сесій фахівці Міндовкілля презентували результати проведеного аналізу відповідності законодавства України конкретним актам права ЄС. З учасниками обговорили найбільш дискусійні питання: зокрема щодо оцінки впливу деяких державних і приватних проєктів на навколишнє середовище; промислові викиди; якість атмосферного повітря; впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів; збереження диких птахів та природних середовищ існування дикої фауни і флори; участь громадськості у розробленні деяких планів та програм, пов’язаних з навколишнім природним середовищем.

Наразі Міжвідомча робоча група зосереджена на аналізі правового поля за напрямами “управління відходами”, “екологічна безпека”, “надрокористування” та “екологічний контроль”. Весь постатейний аналіз мають завершити до 30 червня.

«Крім тих актів, над якими наразі працює Міндовкілля, є ще понад 200 міжсекторальних документів, які аналізуються іншими державними відомствами, але норми цих документів також стосуються питань захисту довкілля. Це вкотре демонструє, що екологічна складова є засадничим принципом в європейському законодавстві», – зазначила радниця Міністра Тетяна Тимочко.

Нагадаємо, наприкінці лютого Уряд запустив селф-скрінинг адаптації законодавства України до права ЄС. Відповідно до прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади мають до 30 червня 2023 року провести первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС та до 30 серпня подати відповідний звіт і пропозиції щодо приведення секторального законодавства у відповідність з правом ЄС.