Підбиваємо підсумки 5 місяців роботи ДП «Ліси України» в 2023 році

5 місяців роботи ДП “Ліси України”: висадка 111,1 млн дерев, рекордне зменшення площі пожеж, позитивна економічна динаміка

Підбиваємо підсумки 5 місяців роботи ДП «Ліси України» в 2023 році.

Спершу про ключові, як для мене, показники – ефективність охорони лісів від пожеж, темпи відновлення насаджень, якість догляду за лісами.

Порівняно з січнем-травнем минулого року площа пожеж у державних лісгоспах зменшилась в 74(!) рази до 103,7 га.

У певній мірі рекордно знизити кількість та площу загорянь допомогли тривалі дощі на початку весни. Проте значно зросла і ефективність організації пожежної охорони. Показово, що лісівниками ДП не допущено жодного випадку переростання пожежі у верхову. За п’ять перших місяців 2022 року було зафіксовано 45 великих пожеж площею понад 5 га – цього року лише 4.

Заради збереження лісу, наші пожежники активно працюють у природних екосистемах (поля, луки, торфовища, смітники, сільськогосподарські угіддя тощо), що межують із лісовими масивами.

Цього року пожежна охорона «Лісів України» ліквідувала 734 пожеж у природних екосистемах на загальній площі понад 380 га.

Збільшилось фінансування протипожежних заходів: у лісництвах влаштовано понад 20 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за смугами протяжністю 70 тис. км. Перекрито 9,4 тис. км позапланових доріг!

Щодо висадки нових лісів маємо перевиконанням плану. Цього року висаджено понад 111,1 млн саджанців. У 2025 році виконаємо програму Президента «Зелена країна».

Так само з перевиконанням триває програма по догляду – освітленню, прочищенню, прорідженню насаджень та інші заходи (роботи виконані на площі майже 30 тис. га).

В економічній площині у січні-травні маємо три основних тренди.

Перше. Стабільно зростає обсяг реалізації необробленої деревини: за 5 місяців на 33%, у травні на 40%. Загалом цього року ДП реалізовано майже 4,3 млн м3 деревини проти 3,2 млн м3 за аналогічний період 2022 року.

Друге. Ціни на деревину поступово відновлюються. Якщо загалом за 5 місяців дохід ДП від продажу необробленої деревини зріс на 13%, то у травні темпи зростання пришвидшились до 30% (2,1 млрд грн у травні 2023 року проти 1,6 млрд грн у травні 2022 року).

Результати свідчать, що збалансована економічна стратегія, обрана ДП на початку року, є абсолютно виправданою.

Галузь насичено достатнім обсягом деревини за конкурентними цінами. У всіх переробників (малих, середніх, великих) є доступ до ресурсу та можливість відновлювати та нарощувати виробництво, створювати робочі місця. Водночас зростають і доходи ДП, а це означає ще більше інвестицій у охорону та відновлення лісів, більше відрахувань до держбюджету.

Нарешті третя важлива тенденція – зменшення частки державної переробки. Цього року ми системно скорочуємо нерентабельні виробництва. У травні реалізовано лише 43 тис. м3 власних пиломатеріалів проти 80 тис. м3 у травні 2022 року. Проте за рахунок скорочення саме нерентабельних виробництв, динаміка зменшення доходів від реалізації є повільною і не спричиняє суттєвого впливу на загальні економічні показники ДП «Ліси України». Місце переробки почнуть поступово займати інші види діяльності – реалізація продукції насіннєвих центрів, рекреаційні центри та інше.