В Україні відбувся національний діалог з питань політики щодо інтегрованого управління водними ресурсами

Державне агентство водних ресурсів України 

В Україні відбувся національний діалог з питань політики щодо інтегрованого управління водними ресурсами. У зустрічі взяли участь представники Уряду, наукових кіл та неурядових організацій, а також міжнародні партнери та усі заінтересовані сторони.

Учасники обговорили прогрес, досягнутий в імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС з моменту підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, реформи водної політики, які все ще необхідні з точки зору країн-кандидатів на вступ до ЄС, а також наслідки руйнування водогосподарської інфраструктури внаслідок агресивної війни росії проти України. Вони визначили шляхи забезпечення якнайшвидшого задоволення нагальних потреб у водному секторі та врахування водних питань у планах відновлення та місцевого розвитку.

Захід організовано Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України в рамках регіонального проєкту «Європейський Союз для довкілля» для країн Східного партнерства спільно з Державним агентством водних ресурсів України.

«Попри повномасштабне вторгнення росії Україна продовжує рухатися євроінтеграційним шляхом до сталого розвитку водних ресурсів. Нашій країні вже вдалося досягти значного прогресу в імплементації Водної рамкової директиви, розроблено перші проєкти Планів управління для 9 басейнів річок. Цього року вони мають бути завершені, а також доповнені програмами заходів для повоєнного відновлення», – зазначив Олександр Краснолуцький, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Керівниця відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні Хлое Аліо: «Атаки росії на українську цивільну критичну інфраструктуру та навколишнє середовище досягли безпрецедентного рівня з руйнуванням дамби Каховської ГЕС. Руйнування цієї греблі погіршує і без того жахливу гуманітарну ситуацію та позбавляє сотні тисяч людей їхнього права на доступ до води. Європейський Союз допомагає вирішувати проблеми водного сектору і буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, в тому числі в оцінці та пом’якшенні наслідків від руйнування такої критично важливої водної інфраструктури».

В.о. Голови Держводагентства Наталія Латиш зазначила, що руйнування ГЕС та греблі Каховського водосховища призвело до неконтрольованого скидання величезного об’єму води, який дорівнює потребам України у воді на 1,5 роки.

«Держводагентство проводить постійний моніторинг стану водних об’єктів, що перебувають в зоні впливу руйнування окупантами греблі. Оперативне інформування та узгодження дій здійснюється у рамках діяльності Штабу з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Ця екологічна катастрофа несе за собою непоправні наслідки», – додала Н. Латиш.

Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак: «Аналіз порівняння заходів ПУРБ та Плану відновлення України показує, що всі заходи ПУРБ на 100% відповідають плану відновлення і охоплюють 12%. При плануванні пріоритетними напрямками повоєнного відновлення є відбудова критичної інфраструктури. І саме до таких об’єктів відносяться очисні споруди та мережі водовідведення».

Він також додав, що для України надзвичайно важливою є підтримка міжнародних організацій як у реалізації заходів ПУРБ так і в експертному та методичному супроводі на шляху гармонізації національної водної політики до права ЄС.