росія обрала шлях екологічного терору, але наше прагнення помститися та відновити рідну землю міцніє кожен день

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Руслан Стрілець: росія обрала шлях екологічного терору, але наше прагнення помститися та відновити рідну землю міцніє кожен день

Про це Міністр Руслан Стрілець зазначив на онлайн-зустрічі з науковцями і експертами з оцінки наслідків підриву греблі Каховської ГЕС для довкілля та шляхів їх подолання.

«За дорученням Президента Володимира Зеленського готуємо план відновлення регіону, який постраждав від підриву греблі Каховської ГЕС. ДЕІ продовжує вивчати ситуацію. Сьогодні йдеться не просто про довкіллєві втрати. Нас чекає глобальна дискусія щодо майбутнього розвитку всієї держави», – наголосив Руслан Стрілець.

За його словами, Україна майже втратила 18 кубічних кілометрів води – це близько третини всієї води каскаду Дніпра. Води у водосховищі немає, і вона не повернеться туди ще дуже довго.

Уже можна говорити і про втрату половини лісових насаджень регіону – близько 55 тис. га. 80 тис. га природоохоронних територій змило, а разом з ними – дорогоцінні види дикої природи. Наприклад, ми можемо більше ніколи не зустріти у природі гризуна ємуранчика. Це – вид-ендемік, притаманний лише українському Півдню.

Міністр разом з представниками наукової спільноти обговорив можливості моніторингу територій, що постраждали, та напрацювання пропозицій щодо створення математичних та географічних моделей, подальшого використання територій, забезпечення регіону водою, проведення сільськогосподарських робіт, організації дослідницьких експедицій на постраждалу територію.