Перше виїзне засідання МФДО «Відновлення та розвиток лісів України» на Тернопільщину!

МФДО “Відновлення та розвиток лісів України”

Відвідали Бережанське ЛМГ та Чортківське ЛГ. Програма максимально насичена.

Території для створення нових лісів: огляд самозаліснених земель загального користування, які не використовуються за призначенням.

Будівництва рекреаційного пунктів

Будівництво лісових доріг

Проблематика суміжних лісокористувачів, які користуються транспортною, пожежною інфраструктурою ДП «Ліси України» (на прикладі «Бережанирайагороліс»)

Запровадження поступових рубок: заходи наближеного до природи лісівництва на прикладі природного поновлення бука.

Доступ переробників до ресурсу: зустріч з місцевими підприємцями деревообробниками.

Посадковий матеріал європейської якості: огляд реконструкції лісового селекційно-насінневого комплексу з вирощування сіянців із закритою кореневою системою.

Система пожежної безпеки: нові технології виявлення пожеж

Механізм передачі залісених ділянок до ДП «Ліси України»: обговорення спільних дій з місцевими громадами

За підсумками поїздки досягнуті перші результати.

«Площі висадки лісів в регіоні цього року будуть збільшені. Про це ми домовились з місцевими громадами та керівництвом області. Наша депутатська група буде сприяти переходу територій, які не використовуються у сільському господарстві, у землі державного лісового фонду», – зазначає Олександр Матусевич.

Для Тернопільщини збільшення площі лісів є дуже важливим – регіон відноситься до малолісистих. Лісами вкрито трохи більше 13% території, що навіть менше ніж середній показник по країні.

МФДО також долучиться до напрацювання змін, які відкриють можливість реалізовувати частину деревини за довгостроковими контрактами, прив’язаними до ринкових цінових індексів. Це одна з основних вимог підприємців.

“Потрібно обдумати можливості покращення умов співпраці із місцевим бізнесом, йдеться про перехід на довгострокові контракти зокрема”, – зазначила Ірина Констанкевич.

Під час інспекції філій ДП «Ліси України» пересвідчились у тому, що реформа лісової галузі дійсно працює.

Масштабується програма селекційно-насіннєвих центрів, де за сучасними технологіями створюються саджанці з закритою кореневою системою. Це майбутнє нашої країни, те, що ми залишимо наступним поколінням українців.

Значно розширюється програма будівництва лісових доріг. Це зниження собівартості виробництва, соціально-економічний розвиток місцевих громад.

Створюється мережа рекреаційних пунктів. Це пожежна безпека, нова культура відпочинку у лісі.

Реалізація деревини стала прозорою та конкурентною. У всіх переробників, не залежно від обсягів виробництва, є доступ до ресурсу. Це розвиток підприємництва, податки, робочі місця.

Також ще раз на власні очі побачили суттєву різницю між тим, як доглядають ліси філії ДП і як це роблять інші користувачі (райлісгоспи, комунальні підприємства, тощо). ДП вкладаються у створення дійсно якісної деревини, інші лісокористувачі не дуже переймаються цим, не інвестують в створення інфраструктури, пожежну безпеку. Це є великою проблемою. Так не має бути. ❗️Вочевидь назріла централізація управління всією галуззю.