Сьоме засідання Робочої групи з питань планування та управління річковим басейном Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер

Державне агентство водних ресурсів України 

Актуальні питання управління річковим басейном Дністра та взаємного співробітництва обговорили фахівці України та Молдови під час чергового сьомого засідання Робочої групи з питань планування та управління річковим басейном Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер, яке відбулося 16 червня.

Зокрема, члени Української частини Робочої групи поінформували про процес розробки Плану управління річковим басейном Дністра на 2025-2030 роки в Україні.

У свою чергу, колеги з Республіки Молдова поділились своїм досвідом імплементації ПУРБ Дністра у 2017-2022 роках у Молдові.

Окремо учасники засідання торкнулися питань аналізу основних антропогенних навантажень та їхніх впливів на стан поверхневих вод, а також оцінки хімічного та екологічного стану масивів поверхневих вод, та відмітили про необхідність застосування однакових методологічних підходів.

Обмінялись інформацією щодо аналізу гідрологічної ситуації у басейні Дністра у 2022 році та гідрологічного режиму весною 2023 року.

Значну увагу приділили Правилам експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, які були затверджені в новій редакції у 2022 році.

Обговорили питання проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища у 2023 році.

Представники Молдовської частини Робочої групи презентували концепцію платформи DniesterGIS.

Сторони відзначили важливість проведення таких заходів як басейновий конкурс «Барви Дністра» та Дністровської літньої школи 2022 та Дністровської конференції.

Наприкінці члени робочої групи внесли низку пропозицій до плану роботи Робочої групи на період 2023-2024 років та питань, які будуть рекомендуватися до розгляду на черговому засіданні Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер.