Про важливість доглядів за молодим лісом говоримо на виїзній нараді ДП “Ліси України” на Вінниччині

ДП “Ліси України”

Від своєчасного та якісного догляду за лісовими культурами залежить видовий склад та продуктивність майбутнього лісу.

У перші роки зростання на ділянці саджанці деревних порід слабкі і вразливі до впливу зовнішніх факторів і забурʼянення. У боротьбі за світло, вологу і поживні речовини вони не конкурують з бурʼянами. Тож, щоб створити всі умови для формування і росту, проводяться ряд заходів з догляду за молодими насадженнями.

Лісівники здіснюють догляди трьох видів – ручний, механізований, хімічний. З кожним роком проводять все більше механізованих доглядів, відходячи від ручної праці.

За допомогою доглядів лісівники знищують бурʼяни, поросль і розпушують ґрунт, щоб волога краще надходила до кореневої системи дерева. Також пригнічують ріст і розвиток небажаної деревної рослинності, знищують хвороби і шкідників, які можуть легко атакувати ще не сформоване дерево.

Практичне обґрунтування важливості таких заходів сьогодні розглянули на виробничій нараді на базі філії “Вінницьке лісове господарство”, що координується Центральний лісовий офіс.

“Догляд за молодими культурами – невідʼємний етап лісокультурного виробництва. Потрібно з особливою увагою ставитись до молодих насаджень, адже вони ще дуже вразливі до будь-яких пошкоджень та впливів. Без доглядів не обійтись, якщо ми хочемо виростити міцний та здоровий ліс”, – говорить в.о. Генерального директора ДП “Ліси України” Юрій Болоховець.