Координаційна нарада програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та екологічні дані»

Державне агентство водних ресурсів України 

Європейський досвід впровадження природоорієнтованих рішень в управлінні водними ресурсами та ефективної реалізації програм заходів Планів управління річковими басейнами обговорили міжнародні експерти та фахівці країн Східного партнерства під час Координаційної наради програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та екологічні дані».

Захід пройшов у м. Відень (Австрія) з метою оцінки поточного стану впровадження програми EU4Environment: Water and Data та формування наступних кроків щодо його імплементації.

У складі міжвідомчої української делегації в заході взяла участь Марія Шпанчик, начальниця управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства.

Учасники обговорили прогрес імплементації Програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та екологічні дані» у 2022 році та внесли пропозиції щодо роботи на наступному етапі.

Йшлося також про процес впровадження Планів управління річковими басейнами та можливості щодо залучення фінансових інструментів для ефективної реалізації програм заходів ПУРБ з урахуванням природоорієнтованих рішень.

Окремо українські представники наголосили на негативних наслідках військової збройної агресії рф проти України, зокрема в контексті реалізації Цілей Сталого Розвитку та мети Цілі 6: «Чиста вода та належні санітарні умови», зосереджуючи увагу на особливій ролі збереження та відновлення водних ресурсів, на що направлені, в тому числі, зусилля Програми.

Наступного дня відбувся регіональний семінар, присвячений вивченню досвіду країн ЄС у впровадженні природоорієнтованих рішень, зокрема в частині інтегрованого управління водними ресурсами. Учасники мали змогу ознайомитися з конкретними проєктами природоорієнтованих рішень та практичним досвідом їх фінансування, розробки й впровадження.